مدیران و رهبران به همراه مهارت های کوچینگ مؤثر، برای موفقیت یک کسب و کار حیاتی هستند.
کوچینگ کارکنان به صورت مداوم به حضور و حفظ کارکنان، بهبود عملکرد، بهبود مهارت و انتقال دانش کمک می کند.
علاوه بر این مزایا، کوچینگ از جمله روش های مؤثر برای تقویت و انتقال یادگیری می باشد.
در حالی که مهارت ها و شایستگی های مهمی برای رهبران کسب و کارها وجود دارد، کوچینگ کارکنان برای بهبود عملکرد کل تیم ها نقش اساسی ایفا می کند.
ثابت شده است که سبک رهبری کوچینگ در کارمندان امروزی نسبت به سبکهای خودرأی که بسیاری از رهبران کسب و کار تحت آن عمل میکنند مؤثرتر عمل کرده است.
رهبرانی که به جای فرمان دادن به کارکنان، آنها را راهنمایی(کوچ) میکنند، میتوانند نیروی کار با استعدادتر و چابک تری ایجاد کنند که منجر به کسب و کار سالم و رو به رشد میشود.
تشخیص کوچ خوب آسان است، اما تقلید آن مشکل است. ابتدا باید اعضای تیم خود را در جایی که هستند ملاقات کنید.
کوچینگ یک تلاش برای همه نیست؛ برخی از افراد بسته به موقعیت شغلی خود، نسبت به سایر کارکنان به نگهداری بیشتری نیاز دارند.
قبل از اینکه به هفت نکته کوچینگ بپردازیم، به نحوه هماهنگ کردن مکالمات کوچ با نیازهای تک تک کارکنان نگاهی اجمالی می کنیم.
مدیران و رهبران به همراه مهارت های کوچینگ مؤثر، برای موفقیت یک کسب و کار حیاتی هستند.
نحوه کوچینگ کارکنان در سطوح مختلف
بهترین کوچ ها از یک سبک کوچینگ خاص برای تک تک اعضای تیم استفاده نمی کنند.
برای عملکرد کارکنان پنج سطح وجود دارد و کوچ باید سبک خاصی را برای هر یک از این سطوح در نظر بگیرد تا بتواند به طور مؤثر کارکنان را راهنمایی کند.این سطوح عبارتند از:
- تازه کارها
- انجام دهندگان
- مجریان
- کارشناسان ارشد
- متخصصان
سطح 1: تازه کارها (Novices)
در کوچینگ کارکنان ، کارکنان تازه کار در مرحله “دریافت” یادگیری از کوچ هستند. آنها نیاز به دریافت آموزش های فراوان و اصلاحات سازنده دارند. اگر به افراد استخدام شده اطمینان دارید، احتمالاً نیاز به ماندن در این مرحله برای مدت طولانی نخواهید داشت.
همچنین در این سطح شما مدیران باید مراقب تمایلات مدیریتی خاص خود باشید چرا که نمی خواهید یک کارمند را از رفتن به سطح بعدی باز دارید!
سطح 2: انجام دهندگان (Doers)
در کوچینگ کارکنان، هنگامی که کارکنان تازه کار شروع به درک و انجام وظایف می کنند، به مرحله Doer منتقل می شوند.
آنها هنوز بر وظایف واگذار شده مسلط نشده اند بنابراین هنوز مقدار زیادی از “توصیه های” کوچ در جریان است. اما از آنجایی که انجام دهندگان به تیم کمک می کنند و کارهای سازنده ای در این راستا انجام می دهند، در نتیجه فرصت هایی برای تشویق رفتارهای جدید و تمجید انجام دهندگان به دلیل عملکرد خوبشان وجود دارد.
سطح 3: مجریان (Performers)
در کوچینگ کارکنان، هنگامی که انجام دهندگان شروع به انجام یک کار مطابق با استانداردها می کنند، به مجری تبدیل می شوند. مجریان در حال انجام کار واقعی هستند و تمام وظایف خود را آنگونه که باید انجام شود ارائه می دهند. اگرچه توصیه های کوچ در مودر مجریان بسیار نادر است و یا می تواند اصلاً وجود نداشته باشد.
اما در سطح مجریان همچنان بازخوردهای کوچ به منظور شناخت نتایج مناسب و بهبود نتایجی که انتظارات را برآورده نمی کنند، پابرجا است.
سطح 4: اساتید (Masters)
برخی از مجریان ممکن است به رشد خود ادامه دهند و به مرحله Master برسند.
در این مرحله، کارکنان، وظایف خود را مطابق با استانداردها و به طور مؤثر و کارآمد انجام می دهند.
علاوه بر این، مسترها به اندازه کافی درک عمیقی از کارهایی که باید انجام شود دارند به گونه ای که میتوانند به دیگران آموزش دهند و در این کار آن ها را راهنمایی کنند.
همچنین دانش مسترها به حدی کافی است که می توانند به بهبود فرآیندهای استاندارد نیز کمک کنند.
سطح 5: متخصصین (Experts)
متخصصان اعضای ارزشمند تیم هستند و ممکن است رهبری تیم را عهده دار شوند.
متخصصان بسیار خودکفا هستند و به جهت گیری زیادی نیاز ندارند آنها در هر زمینه ای می توانند به دیگران جهت دهند .
در کوچینگ کارکنان، اگرچه متخصصان لزوماً به شناخت و تمجید زیادی نیاز ندارند تا با انگیزه بمانند، اما این بدان معنا نیست که آنها چنین تمایلی نداشته باشند.
7 نکته ی کوچینگ کارکنان برای مدیران و رهبران
نکات کوچینگی که در ادامه مطلب ذکر شده است با هر یک از پنج سطح مختلف کارکنان کار می کنند.
این نکات می توانند به شما مدیران کمک کنند مکالمات کوچینگ مؤثرتری داشته باشید و عملکرد کلی تیم را بهبود بخشید.
1-سؤالات راهنما بپرسید
سؤالات راهنما منجر به پاسخهای دقیقتر و متفکرانهتر شده و مکالمات کوچینگ سازندهتری را موجب می شود.
به عنوان یک مدیر یا رهبر، بسیار مهم است که روابط قوی با کارمندان خود ایجاد کنید.
روابط قوی با کارمندان منجر می شود که نسبت به کنجکاوی کارمندان، ظرفیت انجام کار، پیشرفت و نگرش آنها نسبت به کار پی ببرید.
در ایجاد چنین روابطی، مهارتهای ارتباطی و هوش هیجانی وارد عمل میشوند. مدیران نباید با دستور دادن بلکه با پرسیدن سؤالات و گوش دادن، مکالمات را هدایت کنند. زمانی که خود کارمند پاسخ سؤالات را کشف می کند می تواند یادگیری و رشد بیشتری را به همراه داشته باشد.
2-تشخیص دهید چه چیزی خوب پیش می رود
کوچینگ خوب مستلزم تعادل انتقاد و تمجید است.
اگر در کوچینگ کارکنان توسط مدیران، مکالمات مدیران کاملاً بر روی مواردی متمرکز باشد که تأثیر مثبتی ندارد و کارمند را مجبور به ایجاد تغییر کند، این رویه نه تنها انگیزه دهنده نیست، بلکه تضعیف کننده روحیه نیز می باشد.
شناخت شما مدیران نسبت به کارهایی که کارکنان به خوبی انجام میدهند میتواند سکوی پرشی برای بهبود عملکرد توسط کارکنان باشد.
تعریف و تمجیدهای سطحی در تکنیک کوچینگ غیرصادقانه به نظر می رسد.تعریف و تمجیدهای غیر واقعی میتواند تأثیر بدتری نسبت به عدم تعریف کردن داشته باشند.
بنابراین در کوچینگ کارکنان، برای عملکردهای خاصی که به خوبی پیش میروند، وقت بگذارید و به کارکنان خود بگویید که عملکرد آنها را میبینید و از آنها قدردانی میکنید!
در کوچینگ کارکنان از ابتدای رابطه سؤالات زیر را همواره از کارکنان بپرسید :
چگونه دوست دارند شناخته شوند؟
آیا شناخت مکرر به آنها کمک می کند انگیزه خود را حفظ کنند یا هر چند وقت یک بار کافی است؟
کارکنان ترجیح می دهند به چه صورت به رسمیت شناخته شوند ؟( عمومی یا خصوصی)
آخرین کاری که می خواهید انجام دهید این است که وقتی سعی می کنید کوچ خوبی باشید، کسی را شرمنده کنید!
3-گوش کنید و قدرت دهید
فرآیند کوچینگ کارکنان نیازمند تشویق و توانمندسازی است. به عنوان یک مدیر و یک رهبر، وظیفه شما ایجاد روابط یک به یک با کارکنان است به گونه ای که منجر به بهبود عملکرد شود.
کارکنان شما احتمالاً نظرات، سؤالات و بازخوردهای زیادی خواهند داشت. برای آنها مهم است که بدانند شما به اندازه کافی برای گوش دادن به آنچه می گویند اهمیت می دهید، بنابراین کارکنان را تشویق کنید تا نظرات خود را به اشتراک بگذارند.
برخی از کارکنان مشکلی برای بیان نظرات خود نخواهند داشت، در حالی که برخی دیگر قبل از اینکه آشکارا نظری را با شما در میان بگذارند، به تشویق زیادی نیاز دارند.
در کوچینگ کارکنان هنگامی که کارکنان در بیان نظرات خود آزادانه اقدام کردند، مطمئن شوید با احترام در مورد نظرات آنها به بحث و تبادل می پردازید نه اینکه با نظرات آنها مخالفت کنید.
4-دیدگاه کارکنان را درک کنید
وقتی به منظور بهبود عملکرد و مشارکت، به کارکنان کوچینگ ارائه می دهید، نزدیک شدن به گزینه های مورد نظر از منظر کارکنان، به جای شما مدیران، برای ایجاد تغییرات و نتایجی که می خواهید به آنها برسید کمک بزرگی خواهد کرد.
هر شخصی انگیزه ها، ترجیحات و شخصیت های متفاوتی دارد، بنابراین باید با پرسیدن سؤالاتی متوجه شوید آن خصوصیات از کجا می آیند و تمایلات کارکنان چگونه می باشد؟
5-در مورد مراحل بعدی صحبت کنید
مکالمات کوچینگ به منظور ایجاد تغییرات و نتایج مثبت می باشد. بنابراین مطمئن شوید آنچه را که باید در آینده اتفاق بیفتد به طور واضح تعریف و تشریح کنید.
در کوچینگ کارکنان، با تعریف اهداف و چشم انداز اطمینان حاصل می کنید که انتظارات شما و کارکنان یکسان است و درک روشنی از اقدامات عملی که کارکنان می توانند برای ایجاد تغییرات انجام دهند، ارائه می دهید.
همچنین، با توجه به حجم کاری و پیچیدگی تغییرات ایجاد شده، انتظارات منطقی باید به طور متقابل مورد توافق قرار گیرند.
6-کوچ در لحظه
اگر کارمند به همراه سؤالی در مورد فرآیند یا پروتکل به سراغ شما مدیران آمد، از این فرصت برای آموزش موارد جدید به او استفاده کنید.
اگر در زمان مراجعه کارمند نمی توانید کاری را که انجام میدهید متوقف کنید، در اسرع وقت، زمانی را برای آنها تنظیم کنید.
علاوه بر این، جلسات هفتگی یک به یک با هر یک از کارکنان برنامه ریزی کنید تا بتوانید به طور منظم به سؤالات و مسائل بپردازید و در عین حال بهره وری را حفظ نمایید.
کوچینگ کارکنان با هدف بهبود عملکرد به این معنا است که هر هفته آنها را در اولویت قرار دهید!
7-متعهد به یادگیری مستمر باشید
برای بهبود مهارت ها و شایستگی های مدیریتی خود متعهد شوید. اگر شما مدیران به طور مداوم در حال یادگیری نیستید، چرا کارکنان شما باید موارد جدید را یاد بگیرند؟
با ذکر مثال کارکنان را هدایت (کوچ) کنید بدین ترتیب تیم از توصیه ی شما پیروی خواهد کرد.
نشان دهید که به موفقیت کارکنان علاقه مند هستید؛ چرا اینطور نیستید؟
درباره اینکه مسیر شغلی کارکنان به کجا می رود، یا اینکه چگونه نقش خود را در شرکت می بینند، سؤال کنید. این سؤالات باعث میشود کارکنان حتی اگر هنوز هم برنامهای تنظیم نکرده باشند در مورد شغل خود و آنچه میخواهند در سازمان به دست آورند، تفکر کنند.
به کارکنان خود نشان دهید که نه تنها می خواهید آنها را همواره در جایگاه برتر ببینید، بلکه به حرفه، دستاوردها و موفقیت حرفه ای آنها نیز علاقه مند هستید.
بیشتر بخوانید: راهنمای جامع منابع انسانی